Monday, 14 August 2017

TIPS CARI PENYEWA RUMAH

Assalamualaikum wbt.

Aku dah habiskan setahun di desa dalam kampus. Desa Indah Kembara. Desa paling best bagi aku heee. Kafe IK jam 1 tu dah tinggal sikit je lauk lauk. Laku keras. Murah, sedap. Ibarat rasa air tangan mak kita. Perrfecttt. Belum lagi teh ais. Rasa dia macam teh ais. Bukan macam ayaq sejuk. Setengah orang buat teh ais tapi rasa cam air sejuk. Tu sebab sayang gila desa IK ni. Eventho duk lar pon memang aku akan visit everyday. Kafe IK dah macam dapo aku dah. Gitewww.

Tapi, memandangkan aku ni tergolong dalam PETAS, aku terus cari rumah sewa. Ramai kot tak dapat. Setahu aku beberapa blok desa ditutup untuk baikpulih. Yg dapat csd tinggi pun tak dapat. Lamak :3

Buat pengetahuan semua, cari rumah sewa bukan mudah. Banyak benda kena korban. Aku dgn kawan kawan mula cari rumah sewa selepas tahu tak dapat desa. Ada beberapa rumah aku pegi tengok, ambik kira keluasan, keselesaan, perabut, sewa bulanan dan jarak ke USM. Tak kisah gate sg dua atau gate bukit gambier sebab both ada semua kemudahan. Kedai alat tulis, kedai makan dll. Cari punya cari, dapatlah di bukit gambier. So lagi best sebab dekat dgn desa IK.



Nak cari rumah, kau jangan nampak taktau apa apa. Kalau tak tau pun buat tahu. Sebab ada agent yang makan duit banyak. Kita kena banyak bertanya, check rumah tu betul betul, car park, keselamatan dll. Bukan kata murah, so terus ambik. Ambil kira semua ciri. Biar kita cerewet janji kita tak da masalah untuk hari hari mendatang. Kita nak duk bukan 4 bulan. Nak duk lama. Jangka masa panjang.

Kalau boleh, listkan lebih kurang 5 buah rumah. Lepastu short list kan jadi 3. So, pegi survei tiga rumah tu. Hold confirmation dgn agent. Habis survei tiga rumah, barulah comfirm nak mana satu. Fikir dan bincang dengan kawan. Masa cari rumah ni, kami semua tengah final. Ada gap 4 hari. Dalam masa 3 hari tu jelah kami duk pi tengok rumah sini sana siang malam. Berkorban masa belajar. Duhh nasib result elok. Alhamdulillah. Rumah rumah ni, aku cari di beberapa website. Paling banyak dapat di mudah.com. Aku screenshot. Takpun tulis kat buku. Rumah mana, bilik berapa, fully furnished ke tak, jarak, sewa, kemudahan lain spt gym/kolam dll. Semua tu listkan. Baru tak silap buat pilihan. Benda camni kena teliti.

Arachi?


JAGA AGAMA 

Jaga solat. Solat paling mudah kita tinggal. Kadang tido jam 4 pagi, subuh kelaut la kalau takda orang kejutkan. Alarm pasang 3 4 kali pon tak sedar. Kalau sedar pun, mamai pastu terus matikan. Bila duduk serumah, perlunya setiap orang ada tanggungjawab, bukan ketua rumah sahaja. Solat ni kewajipan semua orang. Selain tu, buatlah seminggu skali, malam jumaat ke, bacaan yassin. Yang tak boleh solat, baca al mathurat. Cuba kalau 5 orang takleh solat, pastu yg boleh solat sorang je. Rasa rasa? Memang tak menjadilah. So, yg boleh solat baca quran, yg takboleh baca al mathurat. Ini rule yg perlu ketua rumah beritahu pada housemate yg lain terutamanya pada mula mula masuk rumah. Tampal jadual. Kalau kira letih, aku pun letih kalau full kelas waktu siang. Tambahan lagi aku jenis tak tido malam. Tido siang. Laa ni pun aku tengah taip masa subuh ni.

Kalau ada yang tinggal solat, or tertidur, kejutkan. Kalau tak berani, mintak yang berani kejutkan.

Ada seorang kawan pernah luah kat aku. Housemate dia jenis tak jaga solat. Yg pakai tudung tak jaga solat. Yg free hair solat. Haa tu kata jangan judge book by its cover. Apapun tudung tetap wajib nahhh. Lagi satu, bila ditegur, sentap. Kata bajet alim, lagak baik. Amboi engko. Dahtu, solat, berdoa bila nak final je. Kalau tak, takde pulak solat.

Benda ni akan jadi masalah pada housemate kau. Bila dia tak tegur, dia dapat dosa. Bila tegur, kauorang pulaukan dia. Konon dia ustazah jadian. Apa nak jadi la eh? Bercinta pandai. Solat tak reti nak jaga.

Ada jugak yg jenis perli perli bila housemate baca quran. Ada yg jenis tak respect orang tengah solat. Pasang lagu kuat. Karaoke skali. Haa baguslah ko. Nanti laki kau nak salam tok kadi, aku pulak pi bisik yusoff taiyob kat telinga tok kadi. Ganggu laki kau nak akad nikah. Hahahaha. Okay abaikan. Aku dah merepek pulak.

Conclusionnya, kalau sebelum ni tak jaga solat, cuba belajar jaga. Anggap housemate tu alarm solat. Kalau dengan cara terpaksa sekalipun, terpaksalah. Lama lama hati kita terdidik untuk respect solat. InsyaAllah. Jangan duk kata buruk bila housemate suh solat walaupun dia takla baik sangat.

Nak cari housemate, pastikan jenis jaga solat. Yes, biasalah kita manusia kadang terabur. Yaaa. Biar terabur daripada tak buat. Pesan dan tegaskan dari awal hal solat ni. Lantik seorang pemantau bahagian agama. Everyone kena respect. Sebabtu jugak aku dari awal lagi dah maklumkan, sesi taaruf bukan sekadar kenal kenal tapi bincang skali hal hal bab agama ni. Biar semua takda lepas tangan buat kepala sendiri. Memang la kita cari housemate ni kadang tak kenal pun dia camna even nampak baik, takpa, masa mula masuk rumahtu kita tegaskan hal ni. Pesan awal awal jangan duk mudah sentap kalau kena tegur.


KEBERSIHAN

Benda paling aku utamakan bila cari penyewa ni ialah kebersihan. Benda simple je tapi kalau tak jaga, seisi rumah jadi problem. Kalau lepas makan pon tak reti nak lap, sila ambik orang gaji. Sebab housemate kau tu bukan kuli. Jangan jadi tahu makan saja tapi nak kemas pun takreti. Dahtu dalam sink penuh sisa alahai baik ko duduk dlm hutan. Basuh pinggan mangkuk, kalau ada sisa, buangkan dalam tong sampah. Bukan sink. Nanti sink tersumbat, problem lagi. Duhh. Harimau kalau dia makan rusa, dia tinggalkan je sisa sisa kat tempat dia makan. Habis berulat, lepastu tinggal tulang. Lama lama reput tulang tu. Jadi, kita jangan duk tiru gaya binatang. Sebab kita manusia. Ada akal. Kalau kita tau lepas makan kena basuh tangan, so lepas makan kena buang sisa makanan tu. Lap elok elok. Nanti belengas, tak cuci, berderet semut datang bawak rombongan meminang. Kalau jenis harapkan yang bertugas je jaga kebersihan dapur, ruang tamu... matilanak. Housemate kau yang lain pon ada kelas, ada night meeting dgn persatuan. Sebabtu aku buat iklan, aku mention yang jaga kebersihan. Benda ni kena jadi rule dalam rumah kau nanti. Tampal kat dinding dapo, 'sila buang sisa dalam tong sampah' dan lain lain nota. Masa ada orang tanya rumah kau kosong ke tak, kau kena terus tegaskan tentang kebersihan lepas kau beri detail lain.


TIADA MASALAH 'MENTAL'

Kedua, aku pentingkan 'takda masalah jiwa'. Yakni bukan spesis melenting membabi buta, spesis masam muka dan ikut kepala sendiri. Tak kena sikit, ko terus kibar sayap. Konon nak tunjuk dia permaisuri. Jenis tak da ribut takda petir pon tetiba moody, ajak makan pun kata serabut. Kejut bangun solat pon ko kata housemate bajet alim. haa kalo camtu ko pi cari rumah yang ada geng tak jaga agama. Tak semestinya ada title ustazah baru boleh ajak solat. And, orang len pon ada masalah tapi orang boleh cool, kenapa kau takleh? Kita ni memang tak lari drpd masalah. Ada housemate kita ni ada masalah keluarga di kampung, ada masalah kewangan, studies dan lain lain. Tapi kita dah besar kan, cuba jadi matang. Cool. Relaks. Jangan jadi panas baran serba serbi tak kena dengan housemate. Kawan tanya pun kau emm emm aja. Memang, kita ada masalah tapi kita jangan burukkan keadaan. Cari penyelesaian terbaik. Kita ada Tuhan :)
Ni tidak. Baru bangun tido pun acah acah badmood. Sila berambus :P

Ada masa pulak period pain. Tapi kawal emosi tu. Kita duduk bukan seorang. Ramai. Bukan sorang popuan je rasa period pain tu. Semua rasa. Ada yang jenis lenguh lenguh badan, sengal sengal macam terseliuh. Ada yang pening kepala, rasa nak muntah dll. Kena saling faham keadaan housemate. Sebabtu pentingnya taaruf masa mula mula masuk rumah. Jalankan satu aktiviti.. taaruf lepastu buat macam game like and dislike. So nanti korang boleh tau like and dislike masing masing. So korang akan alert dengan attitude masing masing. Faham?

Kalau korang ada tengok iklan aku buat pon, memang aku mention 'tak berperangai macam budak'. Yes, kita bukan nak cari yang perfect at least biarlah berkualiti dan elok. Aku pon ada kelemahan jugak. Aku dah selalu sangat berkawan dengan jenis manusia camni. Asyik dia duk marah kita, komen itu ini. Skali kita sembur tah pulak sakit hati lol :3 Jenis ada perangai kepala angin ni memang aku alergik. Ingatlah, dunia ni bukan milik kau sorang.


TOLAK ANSUR
Jenis tolak ansur ni penting jugak tauuu. Kita hidup sebumbung ni untuk jangka masa panjang. Bukan sekejap. Sebabtu pentingnya kita cari yang elok, bukan kata nak perfect tapi yang ada nilai 'cakna' dalam diri. Kalau tengok housemate tak sempat angkat kain, tolong angkatkan bila hujan kalau dia takda kat rumah. Jangan la biarkan. Tengok je.

'Alah bukan kain aku. Dah tau petang hujan, angkatlah awal awal'

Spesis camni sila berambus :3 Kalau kat rumah kau buat cemni dekat mak kau, takpa sebab mak kau baik. Tapi aku tidak.

Sama juga macam buat jadual bertugas/masak. Kadang kita di uni ni lect buat kelas ganti or ada meeting. So yang bertugas ni kadang tak sempat. Yang ada tu tolong gantikan. Pandai pandaila deal nanti. Ganti tugas housemate tu nanti. Bila kita saling tolak ansur, baru timbul keharmonian. Gitewww. Bab tolak ansur ni la penting. Bukan lepas tangan. Kau hidup kau jee. Takleh cemtu. Kita hidup macam satu keluarga.

And, normal la ada pasang surut. Adik berani pun ada tergigil hati hahaha. Duhh bahasa aku :3 Belajar saling hormat perkara yang housemate tak suka.

Hakikatnya memang tak mudah cari yang betul betul elok, kadang ada tak pandai masak. Tapi takpala, bila buat jadual nanti gandingkan dengan yg pandai masak. Belajar slow slow. Bukan tak buat langsung.

Duk rumah sewa ni ada pahit manis. Kalau setiap orang bertanggungjawab, cuba ubah perangai tak elok, saling tolong menolong.. kan bagus. Maybe kita akan dapat housemate yang ada perangai skit tapi kita sama sama tegur and cuba ubah.

Cuma satu jela aku nak cakap,
Jenis duk buat kepala sendiri, keras kepala ni memang menggugat kesabaran. Dia punya level tu macam dia tuhan. Benda salah dia pun kita disalahkan.

Moga moga jauh daripada housemate macam ni.
Boleh jadi stress duk hadap muka dengan perangai hari hari.

Akhir kata, biar rumah tu ada sistem yang teratur. Buat jadual. Bahagi tugas masing masing. Macam kami, kami dah pilih tugasa masing masing. Ada pegang sewa rumah, wifi, belanja dapur, bab agama dan lain lain. Respect each other and enjoy!

Assalamualaikum.
Byeeeeeee bunga bungaku!

No comments: