Thursday, 3 August 2017

WELCOME TO UNIVERSITI SAINS MALAYSIA, KAMPUS INDUK.

Assalamualaikum.
Hola!

Ramai yang dah berjaya mendapat tempat di universiti da nada jugak yang masih tak dapat. Jangan risau dear. Boleh buat rayuan dan usaha sehabis baik. ikhtiar selagi ada cara dan jangan give up hokay? 

WELCOME TO USM!
Tahniah bagi yang dapat USM, lagi lagi Kampus Induk. Jangan risau noh, kat sini semua ada. Kedai makan kat gate sg dua, gate bukit gambir tu penuh haa. Tesco pun dekat. Semua ada. Tak payah risau. Lengkap. So malam ni nak share pasal USM. Bagi yang excited nak datang tu, haa moh baca! Sebelum tu maaf ya sebab gunakan 'aku'. Tak bermaksud nak kasar. Cuma lebih selesa. 

DESA.
Di kampus induk, ada banyak desa. Desa luar kampus ialah desasiswa Saujana, desasiswa Tekun dan desasiswa Restu. Bila orientasi hangpa la duk kuat sorak sebab hangpa ramai noh. Kalau desa dalam kampus, desasiswa INDAH KEMBARA (my desa okay I love my desa so much lagi lagi selesa gila macam hotel hahaha), desasiswa Aman Damai, desasiswa Bakti Permai dan desasiswa Fajar Harapan. So semua ada 7 desasiswa. Berkampunglah di desa masing masing. Ada yang wassap aku tadi, pasal bilik dan kemudahan. Soal kemudahan, tip top. Bilik pulak best. Sebilik dua orang. Kerrrlass gitewww. For more, korang boleh usha kat youtube. Boleh tengok sendiri macam mana.


 KEMUDAHAN

Macam macam ada. Open gym, swimming pool, segala jenis gelanggang pun ada. Tempat paling aku suka gi ialah Tasik Biawak haha. Kat sini la aku jogging, bergossip dan selfie. Suka dengan persekitaran di sini. Kalau malas sangat jogging, ambik basikal. Kayuh la 7 8 round. Malas jugak? Haa duk la tepi tasik, bawak roti pastu bagi kura kura makan. Relaks beb. Tenang je. Ada jugak Bukit Cinta. kat sini kami ada shoot untuk projek kami. Ala ala kundasang pun ada. Lawa. Photoshoot memang best.

Kalau soal makanan, memang tak yah risau. Ramai student yang buat servis delivery makanan, aku pun ada haa. Boleh follow aku di instagram @dapurmekkelate hehe. Di USM jugak ada The Kapits. Korang boleh order apa korang nak and aku adalah customer setia The Kapits. Selalu beli burger drama quuen. Sedap bakhang.

Nak makan nasi kerabu? Ada. Boleh datang di Uptown Mall. Singgah kat Riri’s Kitchen. Wuhuu ore kelate jugok ter. Ada macam macam menu. Aku selalu bila habis kelas bi, gi makan kat kafe bakti takpun gi dekat Uptown Mall. Ala western ada, nasi kakwok ada, nasi lemak.. haa pokoknya gi je tengok.

Di Uptown Mall jugak ada kedai lain. Nak baiki laptop ke, nak pos ambik barang ke. dan paling best ada SPA! Wuhuuuuuuu! Aku dah dua kali try. Korang duk serabut stress boleh la datang. Alhamdulillah puas hati. Haaaa ko, spa pun hado. Yang resdung, blackhead semua boleh try buat rawatan.  Selain tu, ada kedai pakaian. Stongan stoking, barang make up, tudung baju, nak order business card pun ada. Tu dekat Uptown Mall.

Eh taknak makan western? Takmau nasi lemak nasi kerabu? Haa korang gi Subaidah. Menu kat sana sedap sedap. Aku sebelum ni tak suka makan kedai mamak tapi menu dekat Subaidah ni sangat melemahkan aku hahaha. Nasi putih, ayam merah dengan sosej cheese dia yang besar tu. Kenyang sampai petang ko! Lagi lagio roti 1 Malaysia. Dengan telur separuh masak perghhh! Desasiswa luar kampus pun ada macam macam kedai makan. Ada yang jual pulut manga, kerabu maggie. Pokoknya korang takyah risau bab bab makanan. Tapi aku jarang masuk desa luar kampus. Taktahu sangat. Bila masuk memang tercari cari jugak emm.

Rasa takmau makan makanan dalam kampus, korang keluar makan kat sg dua takpun kat ivory. Macam macam makanan masakan thai, western dan arab ada. Singgah kat khaleel pun ok gak haha.

Aku rasa macam aku terlalu cakap pasal makanan je hahah. Ok ok kita beralih ke bahagian lain.

Bagi yang berniaga online macam aku, memang muka kita ni hadap poslaju hari hari lah gamaknya. So jangan risau. Boleh pos barang di poslaju takpun kat cawangan dia dekat bangunan berdekatan dengan cimb bank. Adoi lupa apa nama dia. So korang bolehlah berbisnes dengan aman damai. Bank? Don’t worry. Ada CIMB bank…dan BSN. Maybank takda dalam USM.. Bank Muamalat dulu ada tapi dah takda. Ada pun kat masjid bayan baru kalau tak silap dekat dengan pasar.


PANTANG LARANG

Emm bab ni aku nak cakap sikit je. Tak boleh bawak barangan letrik macam iron, periuk nasik, water heater sebabnya tak boleh gosok baju dalam bilik, kena gosok kat bilik gosok. Masak pun takleh. Pandai pandailah korang hahahahaha. Sekali lagi, HAHAHAHAHAHAH.


BULAN PUASA

Bila tibanya bulan puasa, jangan risau, ada bazar kat gate bukit gambir. Kat tempat lain pun hado. Macam macam korang boleh beli. Setel.


MINGGU SISWA LESTARI

Minggu orientasi yang sangatlah best. Takdalah penat sangat pun. Happy and enjoy je. Tahun lepas sambut merdeka haa pastu menari la dalam DTSP sambil nyanyi lagu lagu patriotik. Sorak menyorak dan macam macam lagi. korang akan dijaga oleh PPSL desasiswa masing masing. Dorang jaga korang baikk punya. Takyah risau.


    VARIASISWA

Paling best sebab korang akan bertanding antara semua desa dari tiga kampus. Cuba teka desa mana yang menang tahun lepas? Haaa bab variasiswa ni korang akan buat persembahan di DTSP. Ambiklah peluang untuk berjasa pada desa. CSD tinggi tau tau.


SOALAN LAZIM BAKAL MAHASISWA/WI USM


1.      Sebilik berapa orang?
-          Dua orang sebilik dan roommate telah ditetapkan. DITETAPKAN. Biasanya ramai je dapat roommate sama course. Giteww.

2.      Pakaian?
-          Pakaian tu janganla seksi kemain. Kalau korang edu, buat cara bakal guru. Pakaian kena jaga tak kira laki popuan. Bagi course edu, tak perlu pakai kemeja setiap hari. Pakaian bebas asal sopan santai dan sedap mata memandang. Jangan la pulak pakai selipar gi kelas. Biar nampak kita ni ada identiti dan adab sebagai pelajar yang elok dan kemas. Waktu presentation seharusnya pakaila formal. Baju kurung dan kemeja bagi lelaki.

3.      Boleh bawak motor ke?
-          Bawak je. Mesti ada sticker. Kereta pun sama. Nanti kena saman dengan Jk baru tahu. Haha.

4.      KOK yang ada?
-          Ada banyak. Sispa, palapes, suksis, st john, pbsm, kelana. Nanti boleh pilih ya. Bagi edu, korang wajib ada kok. Tak boleh tak ambik. Kena ambik. So pilihlah sebaiknya. Bagi sispa, palapes dan suksis, korang dijamin desa. Tak perlu pening fikir nak kumpul mycsd. Tapi kalau korang kaki bisnes macam aku, aku tak ambik sispa, palapes or suksis. Sebab siang malam aku layan wassap customer sebab aku niaga online dan offline.

5.      Boleh ke tukar course?
-          Setahu aku boleh je tapi bukan mudah. Keje dia susahskit dan makan masa jugak. Tak boleh jawab detail. Apapun ada batch kami yang dah berjaya tukar course hehe.

6.      Kes buli ada tak?
-          So far tak pernah dengar. Tapi keselamatan perlu dijaga. Kena kuat tapi tak bermakna sesuka hati ketuk pukul orang. InsyaALLAH USM bebas gejala buli. Haa barang barang berharga kena jaga okay.

7.      Macam mana nak masuk apa apa persatuan?
-          Biasanya banyak booth dibuka selepas orientasi. Nanti korang boleh cuci mata dan join mana korang nak. Sediakan duit ya sebab nak join kena bayar la yuran ahli.

8.      Mana satu kena utamakan kalau tak cukup duit? Yuran berulang atau yuran tidak berulang?
-          Kalau tahun lepas, kami utamakan yuran tidak berulang dulu. Kemudian baru bayar yuran berulang. Asalkan bayar ya.

9.      Wifi okay ke?
-          Wifi okay je. Tapi ada sesetengah tempat yg tak dapat guna. Tapi biasanya tempat kita jarang duduk la. Kat desa okay je. Aku slalu haa layan movie sampai 3 4 pagi. Elok je. Pastu kan takyah la beli internet lain. Takut takdan nak bayar. Guna usmsecure jek.

10.  Makanan kat kafe murah ke mahal?
-          Murah murah je. Makanan pun sedap sedap. Datanglah kafe Indah Kembara ye hahah. Macam macam menu ada dan sedap (promo kafe desa iols hehe)

11.  Keperluan yang perlu dibawa?
-          Secara ringkasnya, bawaklah keperluan yang diguna tiap hari. Bajet terus pakaian nakgi kelas, pakaian tidur, sukan, kasut sukan, ubat ubatan, peralatan mandi, basuh baju dan QURAN. Laptop tu penting. Bawak lah.

12.  Macam mana kalau nak keluar pergi mana mana? Naik apa biasanya?
-          Jawapan dia, student cab ada. Ramai student yang buat khidmat cab ni. taknak guna student cab, guna grab car atau uber. Banyak grab car kat usm. Install la apps dia ya. Naik bas pon boleh.

Kat USM panggil school ya!



Jujurnya aku taktau sangat school lain. Kalau edu, aku boleh lah explain. Kalau ada apa apa nak tanya pasal pendidikan, terutamanya Sastera dengan pendidikan, boleh direct pm kat facebook Iklil Huriya. Ada link kat fb. Boleh klik link untuk masuk group wassap. 

Kat bawah ni aku belanja gambar. google. 












Bawah ni gambar yang aku punya, bukan google punya haha.


Ni masa koir sempena sambutan hari guru. Nanti student school ppip boleh datang tengok tau!



Sukan!




Itu sahaja! Bye!

See uols di USM!

No comments: